- Reklama -magazín

Vegani, štamgasti, cukráři a bohémové všech zemí spojte se!

Výraz okurková sezóna všichni známe. Někdo si představí, že – nic a ještě i horko, a někdo, že – několik věder okurek na zavařování. Hodně to o nás vypovídá!

Ať už to máte jakkoliv, léto je voňavé, sladké, horké, rozkvetlé, i romantické. I okurkové i meruňkové, i jahodové, i rybízové, i, i … tak se podívejme na to, že proč nás ovoce dělá šťastnými. I nyní, i celý rok.

Když ti dávají, ber, pokud tě bijí, utíkej.

Tohoto přísloví se zřejmě kdysi držela moje máma, která dokázala zavařit asi všechno. Bohužel i to, co nám někdy nechutnalo. Zalomila rukama a spravila i dvacátou bedničku stejného ovoce, pokud nám ho někdo daroval.

Amen, tehdy bychom na zásobách v naší sklepě přečkaly i jadernou válku. Ještě dlouho jsme nacházeli několikaleté zásoby starých zavařenin, které jsme museli potom i tak vyhodit.

Tyto covid roky nám ukázaly, jak snadno můžeme ztratit věci, které jsme měli jaksi automaticky a naučili nás vážit si každodenní a svépomocné radosti. Tak jsem našla hned devět sezónních způsobů.

article_photo
9 způsobů, proč nás ovoce dělá šťastnými

Způsob nejzdravější, nejlepší a nejjednodušší. Ovoce konzumujeme v čerstvém a syrovém stavu. Zachovají se všechny vitamíny a tělu prospěšné látky, za které se nám organismus poděkuje. Dnes jsou mimořádně oblíbené hlavně smothie. V tomto případě dokážete vyčarovat neskutečně kreativní kombinace. Věřte či ne, právě tímto způsobem dostanete do těla i méně oblíbenou zeleninu či ovoce a ještě vám i bude chutnat.
Pečení. Ovoce v koláčcích, který milují asi všechny děti a mlsouni jako já.
Zavařování. Kompoty, džemy, čatní, či dětské výživy, jejichž barvy a chutě vyváží dlouhé zimní měsíce. Určitě má každá hospodyňka oblíbený recept.
Sušení. Sušené ovoce, zda houby jsou fantastické hlavně během vánočních svátků. Dnes jsou na trzích kvalitní sušičky, takže ani ty houby nemusíte mít porozťahované na dvaceti plechách po bytě, jak to kdysi museli dělat moji rodiče.
Mrazenie.Ak chceme mrazit ovoce vcelku, například jahody, musíme je zamrazit nejdříve zvlášť rozděleny na podnose, aby se nám neslepily a až potom je dáváme do kapes, či jiných praktických nádob. (Moje děcka vždy milovali, když jsem jim mimo sezónu dala rozmrazit jahody a podala jsem jim jejich pouze se šlehačkou.)
Sorbet. Ovoce nejprve rozmixujeme, pokud má jadérka i následně propasírujeme a základ zdravé zmrzlinové pamlsky je na světě. Malým dětem je můžeme zamrazit do veselých nanukových formiček.
Vypálení. Oblíbený recept hlavně u pánů, kdy ovoce po kvašení zaneseme do nejbližší pálenice. (Později se tento způsob úpravy ovoce mění na nejveselejší J)
Nejkrásnější způsob. Pokud máme nadbytek úrody, podarujme ji. Těm, kteří nemají zahradu, čas, rozpočet, dostatek síly, nebo příbuzných.
Udělejte si výlet.
Na Slovensku nám za poslední roky přibylo mnoho farem, které nabízejí samozber různého ovoce. Do této činnosti dokážete zapojit celou rodinu, hlavně děti. Kromě toho, že je při sklizni nebude bolet záda tak jako vás, naučíte je, že bez práce nejsou koláče. A to doslova!

Při samozber ušetříte pěknou hromádku peněz a vidíte, co si natrháte do košíku. Dokonce sady nabízejí i plody na zavařování za velmi výhodných cenových podmínek. (A ještě za lepší cenu ovoce na to vypálení.)

   10. Bonusový způsob. Pokud nechcete, nedělejte nic.

Prostě se dívejte na trhu, jaké je ovoce krásné. I přemýšlení o tom, co všechno byste mohli s ním dělat, je kreativní činnost. Hoďte si kousek do sklenice se šumivým vínem.

Přiznávám se bez mučení, že osobně už zavařit minimální. Nedostatek času – jak jinak. Naštěstí mám však skvělou mámu a tchyni, kterým zavařování vyplňuje čas a baví je to. Přináší jim potěšení, že mohou obdarovat vnoučata domácími produkty a necítí se tak na stará kolena zbytečné.

A na závěr se s vámi ráda podělím o můj oblíbený Receptíky. Je takový chutný a jednoduchý, že ho hravě připraví i vaše dítě.

ovocná pěna

Můžete použít jakékoliv ovoce, nejlépe však chutnají jahody, maliny, či rybíz.

Na 4 porce budete potřebovat pouze 125 g ovoce, 2 bílky a 4PL moučkového cukru.

Pro zastánce zdravé výživy můžete cukr nahradit Stevieho, ale není to ono 🙂

Vyšleháte si bílky s cukrem a pak do nich opatrně zamícháte rozmixované ovoce. Pro lepší letní osvěžení ho nechte v miskách na pár hodin odstát v chladničce. U nás však tak dlouho nikdy nevydrží.

Další články autora

PR článek

Nejnovější články

Naučit se cizí jazyk: Tipy a triky pro efektivní...

Naučit se cizí jazyk je dovednost, která vám otevírá dveře do světa. Umožňuje vám...

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří v souvislosti se širokým spektrem...

Parkování, doprava a přespávání aneb kam s hosty nejen...

Větší počet lidí na svatbách nebo jiných událostech znamená i nutnost vše správně zorganizovat....

Notifikace vs. rušení: Jak dosáhnout správné rovnováhy

V digitálním věku, kdy se naše životy stávají stále více propojenými s chytrými zařízeními...

Elektroskútr nebo elektrokoloběžka? Co je lepší?

Zcela jistě jste si všimli, že trendem posledních let je individualizovaný způsob dopravy, tudíž...

Potřebujete plechovou střešní krytinu, střešní okna, okapy či další...

Přáním všech, kteří se rozhodli pro rekonstrukci nebo stavbu nové střechy je, aby se...

Comments